Public Speaking: Abilitatea indispensabilă lumii în care trăim și diferențiatorul profesioniștilor de azi
2 apr. 2012 | Paul Olteanu
Capacitatea de a vorbi bine in public este astazi o abilitate indispensabila, pentru ca de fluenta discursului nostru si de capacitatea acestuia de a convinge depind de multe ori reusitele noastre profesionale si personale.
In viziunea mea, discursul public este inotul disciplinelor sociale, intrucat exerseaza numeroase abilitati si solicita cunostinte din varii domenii de expertiza, precum: dictie, comunicare nonverbala, elemente de psihologie a comunicarii, tehnici teatrale, managementul timpului, tehnici de persuasiune si influentare etc.
Discursul public, filtru si diferentiator pentru profesionistii zilelor noastre
Fiecare dintre noi suntem pusi saptamanal in situatia de a asculta o sumedenie de oameni vorbind in public: politicieni, parteneri de afaceri, colegi, profesori, activisti etc.
Unii ne plac. Altii nu. Unii ne conving. Altii nu. Iar in acest proces, talentul lor oratoric face diferenta.
Traim intr-o lume care ne bombardeaza cu mesaje din toate partile, iar acest tratament ne-a determinat sa devenim mult mai selectivi cu privire la ce si pe cine ascultam.
Astfel, constatam ca am ajuns intr-un punct in care „cum” spunem ceva este de multe ori mai important decat „ce” spunem. Astazi, inainte sa fiu atent la ce spui, trebuie sa ma faci atent si curios prin cum o spui. Inainte de a ma convinge, trebuie sa ma faci sa te ascult.
Scoala, locul unde uiti cum sa vorbesti in public
Va invit la un exercitiu: ganditi-va la vremea cand erati elevi. De cate ori cand ati fost rugati sa va ridicati in picioare in fata clasei vi s-a intamplat ceva bun? De cate ori ati fost laudati sau aplaudati?
In experienta mea si a cursantilor de la trainingul meu de Public Speaking asta nu se intampla aproape niciodata: aproape niciodata in scoala, cand ne ridicam in picioare, nu era „de bine”. Mereu urma sa fim certati, ascultati (critic si evaluativ) sau controlati.
Dupa 8-10 ani de astfel de tratament, ajungem sa ancoram emotional starea de stres, tensiune si neliniste experientei de ridicat in picioare si „vorbit in fata clasei”. Doar ca acum clasa e board-ul, clientul sau invitatii de la conferinta.
Ne nastem buni la vorbire in public, dar ne pierdem aceasta abilitate pe masura ce trecem prin scoala.
Abilitatea oratorica e vitala, dar mi-am pierdut-o in scoala. Ce fac?
Inveti sa vorbesti din nou. Inveti ca n-ai de ce sa te temi si incet, incet incepi sa te bucuri de ipostazele tale de comunicator public.
Investesti timp, rabdare si energie, poate chiar si bani in a iti genera cat mai multe experiente de discurs public posibile. Vorbitul in public, asemeni inotului, este un lucru la care devi din ce in ce mai bun pe masura ce practici.
Si daca inca nu crezi ca e important sa lucrezi la capacitatea ta de comunicare publica, gandeste-te ca primul presedinte de culoare al Statelor Unite a fost ales, probabil, intr-o proportie de mai bine de 60% pe criterii de calitate a discursului sau public.
Din perspectiva asta, inclin sa spun ca abilitatea oratorica trebuie sa intre in ADNul profesionistilor lumii de astazi, intrucat de ea depinde accesul ideilor lor in mintea publicului.
E imposibil sa convingi pe cineva sa cumpere de la tine, sau sa ti se alature intr-o afacere, daca nu esti capabil sa comunici clar si coerent ce ai in cap si in suflet.
Articol apărut în Business24 în data de 31 martie 2012.