Consiliere in cariera
19 feb. 2013 | Paul Olteanu
În ultimii 6-7 ani am întâlnit foarte mulți oameni. Elevi, studenți, tineri, adulți, oameni aflați la început de carieră și oameni care porneau al 2-lea sau al 3-lea business. Angajați și antreprenori deopotrivă.
Și în majoritatea acestor întâlniri, mai ales pe măsură ce m-am apropiat de unii sau alții, mi-am dorit să le pot arăta acest clip:
Mi-aș dori din tot sufletul ca un număr cât mai mare de tineri să începă să-și construiască un plan de educație, de carieră și mai ales de viață în jurul întrebării „Ce aș face, dacă banii nu ar conta?” / „Ce aș face dacă aș avea toți banii din lume și n-ar mai trebui să muncesc niciodată pentru ei?„. Sigur, pentru mulți, răspunsul la îndemână este: „aș călători” – pentru că e ceva ce toți ne dorim și foarte puțini reușim să facem. Dar răspunsul meu ar fi: „ok. Și pe urmă?”. O să călătorești un an, doi, trei, cinci… o să vezi tot ce e de văzut…. și apoi?
- Ce iubești să faci?
- La ce ai talent? Ce faci bine în mod natural?
- Pentru ce te apreciază cei din jur?
- În ce mediu îți place să lucrezi?
- Cum îți place să se poarte cei din jur cu tine?
- Îți place să lucrezi singur, sau în echipă?
- Îți plac proiectele lungi sau implicările punctuale?
- Ce te motivează? Ce vrei să primești la finalul zilei / săptămânii / lunii / anului?
Astea sunt doar câteva din întrebările prin care cred că ar trebui să treacă orice tânăr… orice om, când începe să se gândescă la educația, cariera și viața sa. Astea sunt lucrurile despre care ar trebui să discutăm la orele de dirigenție și la întâlnirile din jurul mesei în familie.
Dar din păcate asta se înâmplă prea rar. Și putem să ajungem aici:
Și e foarte trist, pentru că ăsta e principalul motiv pentru care avem tineri buimaci și nelămuriți de roulul lor în viața lor, profesioniști deprimați care au nevoie de alcool sau psihoterapie ca să treacă peste ce trăiesc zi de zi la birou și în general…. oameni care se raportează la munca lor ca la chinul de care scapă doar 20-21 de zile pe an în concediu, că weekendul e oricum prea scurt și câte-odată muncesc și în ăla.
Și până când apare o soluție sistemică la problema asta, fiecare face ce poate și exemplele de bună practică încep să apară: aici, aici, aici sau aici. Și ei sunt doar câțiva.
În 2012 am pornit Asociația Good Start alături de colegul și prietenul meu Mircea Stăiculescu. Împreună ne-am propus să ajutăm oamenii să trăiască vieți aflate la intersecția dintre talente, pasiuni, valori și motivații. Ne-am propus să facem asta prin traininguri cu tineri, cu părinți și prin sesiuni de coaching individuale în care să-i ajutăm și pe unii și pe ceilalți să se înțeleagă mai bine și apoi să crească și să construiască vieți și cariere în congruență cu ei.
Și azi mai facem un pas în direcția asta.
Vrem să oferim 3 burse pentru consiliere în carieră (în București)
- Bursele vor consta într-un program de 4-7 săptămâni de consiliere 1 la 1 cu Mircea.
- Programul se va desfășura în întâlniri săptămânale care vor dura aproximativ o oră, în București.
- Vor exista o serie de etape: informare, evaluare, stabilirea obiectivelor, revizitarea obiectivelor (in caz ca se schimba ceva), stabilirea planului de actiune, etc.
- Tot procesul este non-directiv: adică, persoanelor consiliate nu li se vor da sfaturi, ci mai degrabă li se va facilita un proces prin care ei singuri să-și poată da seama de lucruri.
La final, scopul programului este acela de a ajuta oamenii:
- să afle la ce sunt buni / la ce au talent
- să afle ce-i pasionează și ce le-ar plăcea să lucreze
- să descopere o serie de traiectorii profesionale care li se potrivesc
- să afle ce-i motivează și în ce mediu le place să activeze
- să își lămurească opțiunile de creștere și dezvoltare profesională
Dacă ești interesat să începi un proces de consiliere cu un profesionist și un om de excepție, te invit să completezi formularul de mai jos. Cele mai bune 3 aplicații vor fi alese și anunțate pe data de 28.02.2013.