Între stimul și reacție stă singura noastră libertate
19 iul. 2015 | Paul Olteanu
[row]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
În urmă cu ceva timp am citit cartea Man’s Search for Meaning de Dr. Viktor Frankl. Frankl a fost unul din supraviețuitorii unui lagăr de concentrare nazist și experiența trăită acolo i-a modelat puternic convingerile despre libertate și sens.
Pentru mine cartea asta a fost una din cele mai valoroase lecturi din ultimii ani, motiv pentru care alaturi vreau sa impartasesc cu voi un scurt video-rezumat:
[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
[ux_video url=”https://www.youtube.com/watch?v=-srD1Deh9Xg”]
[/col]
[/row]
In cazul meu, una dintre ideile care mi-a dat mult de gândit a fost următoarea:
„Between stimulus and response there is a space. In that space there is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.”
Imaginadu-mi experientele trãite de Frankl in lagãr, m-am amuzat amar gândindu-ma la predispozitia noastra cãtre victimizare, cãtre a astepta sa se schimbe lucruile care ne multumesc in loc sa actionam si cãtre senzatia generalã de neputinta în care trãiesc multe persoane.
Acum citesc o altă carte, numită Emotional Equations de Chip Conley – o carte în care autorul construiește și deconstruiește matematic emoțiile care ne influenteazã stările și comportamentele.
Iar aici am descoperit următoarea ecuație:
EVENT + REACTION = OUTCOME
Ambii autori exprimă, în moduri diferite, aceeași idee: că adevărata noastră libertate stă în cum alegem să răspundem la stimulii sau evenimentele pe care le trăim.
De aici mie mi-a zburat gândul la lumea în care am ajuns să trăim și la nivelul de anxietate pe care îl resimțim pentru că avem senzația că din ce în ce mai puține lucruri sunt în controlul nostru.
Și cu cât putem controla mai puțin, cu atât încercăm să o facem mai disperați…
Iar peste ceva timp, am descoperit tot în cartea lui Conley următoarele ecuații care deconstruiesc anxietatea și disperarea:
ANXIETY = UNCERTAINTY X POWERLESSNESS
DESPAIR = SUFFERING – MEANING
La finalul ambelor cărți am rămas cu câteva idei pe care vreau aici să le împărtășesc cu voi:
Nu putem controla ceea ce trimite viața către noi (exteriorul).
Totuși avem puterea – de nerobit – ca în orice împrejurare să alegem ce răspuns vom da situațiilor cu care ne vom confrunta.
Iar disperarea se instalează doar atunci atunci când luptele și suferința noastră par să nu aibă sens.
[gap]
[row]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
Odată ce realizăm și internalizăm adevărul cum că singura noastră libertate stă în răspunsurile noastre la provocările vieții și dacă viața noastră este plină de sens, abia atunci vom începe să ne eliberăm de anxietate, disperare și senzația neputinției.
[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
[ux_video url=”https://www.youtube.com/watch?v=LlC2OdnhIiQ”]
[/col]
[/row]