Ecuatii Emotionale sau matematica pe care n-am invatat-o niciodata la scoala
5 ian. 2017 | Paul Olteanu
[row]
[col span__sm=”12″]
Inainte de a ajunge la Ecuatii Emotionale, poate ca merita sa ne uitam putin la…
CE SUNT EMOTIILE SI DE UNDE VIN
Etimologic, cuvantul emotie se trage din latinescul emotionis care se traduce drept impulsul care aduce reactii.
In linie cu traducerea de mai sus, dar mai pe sufletul meu, mie imi place sa ma uit la emotie ca la e-motie, adica energie + miscare.
Emotiile sunt impulsurile care ne pun in miscare, fie ele produse de experiente, ganduri sau de interactiunea cu ceilalti.
[/col]
[/row]
[row]
[col span=”8″ span__sm=”12″]
Ele ne motiveaza si ne ajuta sa navigam realitatea personala si sociala in care ne aflam si, constient sau inconstient, ele reprezinta catalizatorul comportamentelor noastre.
Daca ar fi sa le numaram, unii cercetatori au ajuns sa numere pana la 800 de emotii distincte, dar – de dragul simplitatii – eu o sa ma opresc la roata psihologului
Robert Plutchik.
Plutchik a teoretizat ca exista 8 emotii primare (bucurie, anticipare / nerabdare, furie, dezgust, tristete, surpriza, frica si incredere), iar in jurul lor apare un intreg spectru de nuante.
[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]
[ux_image id=”3533″]
[/col]
[/row]
Si, mult mai important, realitatea despre emotii este ca toti le traim, pe unii dintre noi ajung ele sa ne traiasca si foarte putini le intelegem cu adevarat.
[gap]
[row]
[col span__sm=”12″]
CREIERUL EMOTIONAL – STAPANUL COMPORTAMENTELOR NOASTRE
In ultimii ani, psihologia si neurostiinta au facut progrese notabile in a ne ajuta sa intelegem mai bine ce sunt emotiile, unde apar, cum functioneaza si cum ne influenteaza.
Din toate aceste descoperiri fascinante as vrea sa numesc doar una care a schimbat semnificativ regulile jocului:
[row_inner]
[col_inner span=”6″ span__sm=”12″]
Toti oamenii au doua “sisteme de gandire” – unul rapid (emotional) si unul incet (rational / cognitiv), care coreleaza cu regiuni si retele neuronale diferite din creier.
Iar sistemul rapid e primul “la butoane” cand vine vorba de cum reactionam la stimulii la care suntem supusi zilnic.
Pe scurt, suntem profund emotionali in tot ceea ce facem, iar cognitia vine in sprijinul emotiei si nu invers.
[/col_inner]
[col_inner span=”6″ span__sm=”12″]
[ux_image id=”3534″ width=”75″ lightbox=”true”]
[/col_inner]
[/row_inner]
Aceasta este descoperirea care i-a adus psihologului Daniel Kahneman premiul Nobel pentru stiinte economice in 2002.
Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe din descoperirile si experimentele lui Kahneman, va recomand Thinking Fast and Slow. Un scurt preview, mai jos.
[ux_video url=”https://www.youtube.com/watch?v=mWaIE6u3wvw”]
Asadar, stiinta a progresat incredibil dar cu toate astea, pentru cei mai multi dintre noi…
[/col]
[/row]
[row]
[col span__sm=”12″]
FERICIREA INSEAMNA SA CONSTRUIESTI O CASA, SA FACI UN COPIL SI SA PLANTEZI UN COPAC
De ce?
Pentru ca la scoala ne straduiam sa invatam tabelul lui Mendeleev pe dinafara, radical din 144, care e capitala Sudanului si cand a domnit Stefan cel Mare. Iar la dirigentie… desigur, daca nu faceam tot matematica, invatam sa ne ridicam in picioare cand intra cineva in clasa si ca nu e normal sa vorbim neintrebati.
Pentru ca din cultura noastra generala aveau sa lipseasca raspunsuri la intrebari precum “de ce doare cand moare cineva drag?”, “de ce simt ca vreau sa te lovesc desi te iubesc?”, “e normal sa-mi fie frica ca nu o sa am destui bani? sau ca nu o sa fiu un parinte bun?”.
Iar acasa? Acasa, cand nu faceam teme la matematica, cei mai multi dintre noi invatam ca fericirea inseamna sa construiesti o casa, sa faci un copil si sa plantezi un copac. Sau ca “nu ai de ce sa fii trist”. Sau ca “nu trebuie sa-ti fie frica”. Si poate mai invatam ca atunci cand esti suparat poti sa tipi, sau sa pleci in alta camera.
Inseamna oare asta ca am avut parinti rai? In niciun caz. Parintii nostri, care ne iubesc si care ne vor mereu binele, ne-au invatat despre emotii fix ce au invatat si ei. Adica, aproape nimic. Pentru ca, cel mai probabil si ei, ca si noi, au invatat cu adevarat despre emotii in singuratate.
Asta e o materie pe care viata ne-o preda tuturor, dar pe care cei mai multi o invatam, din pacate, singuri.
Plangand sub patura pentru ca ne-a dat careva papucii, sau pentru ca ne-am mutat din blocul unde am copilarit, sau incercand sa ne stapanim furia cand veneam cu note de 8 sau 9 si primeam interbarea “cat a luat colegul?”.
Tot singuri invatam despre indragostire, despre frica, depre pierdere, despre rusine, umilinta sau mila si despre toate celelalte emotii cu care sigur vom avea, daca nu o facuseram deja, sa ne intalnim in viata adulta.
Pe scurt, sunt sanse mari ca cei mai multi dintre noi ajungem adulti fara sa stim sa vorbim despre ce simtim; ba in cele mai multe cazuri fara macar sa putem sa numim ce simtim, ce sa mai discutam de a putea intelege sau gestiona propriile emotii.
Handicapati emotional, orbecaim unul pe langa altul in pornirea noastra biologica pentru contact si conexiune, pentru ca era mai important sa stim ca radical din 144 face 12 decat sa invatam ca e ok sa ne fie frica, dor sau sa ne doara.
[/col]
[/row]
[row]
[col span__sm=”12″]
[row_inner]
[col_inner span=”8″ span__sm=”12″]
ECUATII EMOTIONALE
Ecuatii Emotionale este titlul unei carti scrisa de
Chip Conley – un antreprenor “veteran” care a deschis mai multe hoteluri butic decat oricine altcineva din lume – dupa depasirea unor momente devastatoare in propria sa cariera si viata personala.
In “
Ecuatii Emotionale”, Conley marturiseste ca a scris o carte de care ar fi avut chiar el nevoie – o carte in care se uita la emotile si trairile noastre si pe care apoi, incearca sa le deconstruiasca cu scopul de a ne ajuta sa le intelegem si gestionam mai bine.
Din cartea asta, care din punctul meu de vedere ar trebui sa fie „lectura obligatorie” in facultate, daca nu chiar la liceu, am extras ecuatiile care mi-au placut cel mai mult si pe care le-am gasit cele mai utile.
[/col_inner]
[col_inner span=”4″ span__sm=”12″]
[ux_image id=”3538″ width=”89″]
[/col_inner]
[/row_inner]
Conley nu le ofera cu titlu de adevar stiintific si nici eu nu imi propun asta. Sper doar ca parcurgandu-le va vor ajuta sa intelegeti mai bine ce simtim si de ce.
(Prima dintre ele vine chiar din secolul 19 si ii apartine psihologului William James)
STIMA DE SINE = SUCCES / PRETENTII
O mentiune importanta este ca elementele nu se supun regulilor matematice in toate situatiile.
Adica daca STIMA DE SINE = SUCCES / PRETENTII, asta nu inseamna neaparat ca PRETENTII * STIMA DE SINE = SUCCES. Veti vedea ca asta se aplica si altor ecuatii. Ele au sens in forma in care au fost scrise.
[gap height=”15px”]
[divider align=”center” width=”600px”]
[row_inner]
[col_inner span__sm=”12″]
VIATA
DISPERARE = SUFERINTA – SENS
SUFERINTA = DURERE x REZISTENTA
DEZAMAGIRE = ASTEPTARI – REALITATEA
REGRET = DEZAMAGIRE + RESPONSABILITATE (asumata)
REMUSCARE = REGRET + VINA
GELOZIE = NEINCREDERE / STIMA DE SINE
INVIDIE = (MANDRIE + VANITATE) / BUNATATE
ANXIETATE = INCERTITUDINE x NEPUTINTA
MUNCA
VOCATIE = PLACERE / DURERE
“WORKOHOLISM” (munca excesiva) = DE CE FUGI / PENTRU CE TRAIESTI
“FLOW” (performanta optima) = ABILITATE / PROVOCARE
DEFINIRE DE SINE
AUTENTICITATE = CONSTIINTA DE SINE x CURAJ
NARCISISM = (STIMA DE SINE)^2 x SENZATIA DE INDREPTATIRE
INTEGRITATE = AUTENTICITATE (a te purta congruent cu valorile tale) x INVIZIBILITATE (cand nu se uita nimeni) x CONSECVENTA (de fiecare data)
MULTUMIRE DE SINE
FERICIREA = SA AI CE VREI / SA VREI CE AI
BUCURIE = IUBIRE – FRICA
INCREDERE (FAITH) = CREDINTA (BELIEF) / INTELECT
INTELEPCIUNE = radical din EXPERIENTA DE VIATA
In incheierea cartii, Chip Conley are un capitol numit “Do It Yourself” in care invita cititorii sa isi construiasca propriile Ecuatii Emotionale, asa cum le-au inteles si le-au fost lor de folos.
Mai mult, da exemplul catorva ecuatii primite de la cititori:
CRESTERE = SCHIMBARE – REZISTENTA
A TE SIMTI UMILIT = (RUSINE x FURIE) – PUTERE
EMPATIE = COMPASIUNE (pentru sine) + A FI PREZENT (pentru ceilalti)
[gap height=”15px”]
[divider align=”center” width=”600px”]
[row_inner_1]
[col_inner_1 span__sm=”12″]
Inchei cu gandul ca traim intr-o perioada istorica din punct de vedere al intelegerii emotiilor si exprimarii emotiilor.
Atat pentru ca neurostiinta si psihologia progreseaza in fiecare an si ne ajuta sa intelegem suportul “hardware” si “software” prin care simtim si gandim, dar mai ales pentru ca datorita internetului orice parinte si profesor are acum la indemana cunoasterea necesara pentru a creste oameni sanatosi atat la cap, dar si la suflet.
Un lucru mai important decat oricand pentru ca…
V I A T A = E M O T I E
[/col_inner_1]
[/row_inner_1]
[/col_inner]
[/row_inner]
[/col]
[/row]