Cei 4 poli motivaționali

  •  N: Orientare catre Satisfactie (sa construiesc / “sa-mi fie mai bine”)
  •  S: Orientare catre Securitate (sa apar / “sa nu-mi fie mai rau”)

  • V: Orientare catre Sarcini (ma preocupa „lucrurile de facut”)
  • E: Orientare catre Oameni (ma preocupa relatiile cu cei din jur)

Trei categorii mari de tipare de gandire

Stiluri Constructive : ancorate in Satisfactie, stilurile constructive sunt despre preocuparea generala de a “imi fi mai bine” / de a construi, atat in relatie cu Sarcinile, cat si cu Oamenii.

 Stiluri Pasiv-Defensive : ancorate cu precadere in Securitate, stilurile pasiv-defensive sunt despre preocuparea de a mentine siguranta prin modul de a interactiona cu Oamenii.

Stiluri Agresiv-Defensive : ancorate cu precadere in Securitate, stilurile agresiv-defensive sunt despre preocuparea de a ma simti in siguranta prin modul de abordare a Sarcinilor.

Mintea noastra, ca un fluviu de energie psihica

Imaginati-va ca prin capul nostru curge un fluviu cu energie psihica sau cu ganduri (simplificand, va puteti uita la asta ca la minte).

Si atata timp cat curge, fluviul asta sapa si intareste santuri noi prin suprafata pe care se sprijina (simplificand, va puteti uita la asta ca la creier).

Astfel, cu cat ne concentram mai mult atentia pe anumite lucruri, cu atat intarim respectivele autostrazi neuronale / tipare de gandire.

Acum, partea cu adevarat interesanta este ca noi nu putem sa oprim acest fluviu (ca test, incercati sa nu va ganditi la nimic). El curge permanent. Tot ce putem sa facem este sa il directionam pe diferite fire de apa.

Adica, sa alegem constient pe ce vrem sa ne concentram atentia, intelegand ca asta va genera in timp noi tipare de gandire dominante.

Circumplexul masoara „cata apa (energie psihica) curge pe fiecare fir (cele 12 stiluri de gandire)”.

Exemplu: Profil Dominant Constructiv

 

Exemplu: Profil Dominant Defensiv

 

Organizează un curs privat pentru echipa sau organizația ta


    Gânduri din comunitate