In propriile mele eforturi de transformare personala, cat si in proiectele pe care le am cu cei cu care lucrez, cred intr-o abordare “pe masuratelea”.
Imi place sa vad de unde plec(am) si unde imi/ne propunem sa ajung(em).
Iar pentru evaluarea tiparelor de gandire dominante, am inceput de ceva vreme sa ma folosesc de instrumentul Circumplex.
Circumplexul este un model psihometric folosit pentru a evalua stiluri de gandire, comportament si interactiune dominante, la nivel individual, de echipa sau de organizatie.
Circumplexul face parte dintr-o metodologie mai ampla de transformare personala sau organizationala, inventata de cei de la Human Synergistics.
Stiluri Constructive : ancorate in Satisfactie, stilurile constructive sunt despre preocuparea generala de a “imi fi mai bine” / de a construi, atat in relatie cu Sarcinile, cat si cu Oamenii.
Stiluri Pasiv-Defensive : ancorate cu precadere in Securitate, stilurile pasiv-defensive sunt despre preocuparea de a mentine siguranta prin modul de a interactiona cu Oamenii.
Stiluri Agresiv-Defensive : ancorate cu precadere in Securitate, stilurile agresiv-defensive sunt despre preocuparea de a ma simti in siguranta prin modul de abordare a Sarcinilor.
Stiluri Constructive
Stiluri Pasiv-Defensive
Stiluri Agresiv-Defensive
Inainte de a continua, va invit sa observati ca raportul intre stilurile Constructive si cele Defensive este de 4 la 8, iar asta se bazeaza si pe o realitate neurostiintifica: mintea noastra a evoluat sa se concentreze pe negativ, sau, altfel spus nevoile de Securitate, bat nevoile de Satisfactie.
Acum, as vrea sa va invit la o metafora care pe mine m-a ajutat sa inteleg mai bine cum gandim:
Imaginati-va ca prin capul nostru curge un fluviu cu energie psihica sau cu ganduri (simplificand, va puteti uita la asta ca la minte).
Si atata timp cat curge, fluviul asta sapa si intareste santuri noi prin suprafata pe care se sprijina (simplificand, va puteti uita la asta ca la creier).
Astfel, cu cat ne concentram mai mult atentia pe anumite lucruri, cu atat intarim respectivele autostrazi neuronale / tipare de gandire.
Acum, partea cu adevarat interesanta este ca noi nu putem sa oprim acest fluviu (ca test, incercati sa nu va ganditi la nimic). El curge permanent. Tot ce putem sa facem este sa il directionam pe diferite fire de apa.
Adica, sa alegem constient pe ce vrem sa ne concentram atentia, intelegand ca asta va genera in timp noi tipare de gandire dominante.
Circumplexul masoara „cata apa (energie psihica) curge pe fiecare fir (cele 12 stiluri de gandire)”.
Un exemplu concret de evaluare si transfromare pornind de la instrumentul Circumplex va invit sa descoperiti in studiul de caz „Alege-ti bine cuvintele…” si Neurostiinta Comunicarii.
Paul has delivered one of the most usefully training programs that Garmin's Cluj management team has ever been part of. He really helped us to understand the management teams issues, to re-define the [mai mult]
Saying that Paul is one of the best trainers I know, would be an understatement. Paul is a full-fledged professional, with enough knowledge about the human mind and its workings in order to mold it into [mai mult]
Paul is an enthusiastic professional with great passion for people and for assisting them with his expertise. I interacted with Paul during the PCM training and I was extremely pleased with the way he [mai mult]
I have worked with Paul for various client groups: top&mid-management, as well as specialists, and the feedback has always been outstanding. Paul has a wealth of knowledge, a profound way of diving [mai mult]