Charlie Chaplin – În ziua în care m-am iubit cu adevărat

12 iun. 2012 | Paul Olteanu

Astăzi am citit ceva pe blogul Andreei și deși nu-mi stă în fire să preiau content, ăsta mi s-a părut prea frumos și prea valoros să nu-l public și la mine. Așadar, mulțumesc Andreea.

Este vorba despre un text, scris aparent de Charlie Chaplin pe 16 Aprilie 1959, cu ocazia aniversării sale de 70 de ani.

În ziua în care m+am iubit cu adevărat

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înţeles că în toate împrejurările, mă aflam la locul potrivit, în momentul potrivit.

Şi atunci, am putut să mă liniştesc.

Astăzi, ştiu că aceasta se numeşte … Stimă de sine.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că neliniştea şi suferinţa mea emoţională, nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele.

Astăzi, ştiu că aceasta se numeşte … Autenticitate.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să doresc o viaţă diferită şi am început să înţeleg că tot ceea ce mi se întâmplă, contribuie la dezvoltarea mea personală.

Astăzi, ştiu că aceasta se numeste … Maturitate.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să realizez că este o greşeală să forţez o situaţie sau o persoană, cu singurul scop de a obţine ceea ce doresc, ştiind foarte bine că nici acea persoană, nici eu însumi nu suntem pregătiţi şi că nu este momentul …

Astăzi, ştiu că aceasta se numeşte … Respect.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să mă eliberez de tot ceea ce nu era benefic … Persoane, situaţii, tot ceea ce îmi consumă energia. La început, raţiunea mea numea asta egoism.

Astăzi, ştiu că aceasta se numeşte … Iubire de sine.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să-mi mai fie teamă de timpul liber şi am renunţat să mai fac planuri mari, am abandonat Mega-proiectele de viitor. Astăzi fac ceea ce este corect, ceea ce îmi place, când îmi place şi în ritmul meu.

Astăzi, ştiu că aceasta se numeşte … Simplitate.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să mai caut să am întotdeauna dreptate şi mi-am dat seama de cât de multe ori m-am înşelat.

Astăzi, am descoperit … Modestia.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să retrăiesc trecutul şi să mă preocup de viitor. Astăzi, trăiesc prezentul, acolo unde se petrece întreaga viaţă. Astăzi trăiesc clipa fiecărei zile.

Şi aceasta se numeste … Plenitudine.

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înteles că raţiunea mă poate înşela şi dezamăgi. Dar dacă o pun în slujba inimii mele, ea devine un aliat foarte preţios.

şi toate acestea înseamnă … Să ştii să trăieşti cu adevărat.

 

Zilele astea citesc Flow (de Mihaly Csikszentmihalyi) şi Authentic Happiness (de Martin P. Seligman).

Sunt două cărţi care mă ajută să înţeleg şi să decodific ce anume ne face fericiţi, ce ne face să performăm emoţional şi ce ne face să ne simţim împliniţi. Mărturisesc că încă nu le-am terminat de citit, dar, din ce-am parcurs până acum, cuvintele rostite de Charlie Chaplin la 70 de ani rezumă foarte frumos calităţile umane necesare pentru „The Good Life”, aşa cum le-au descoperit cercetătorii în sute de teste şi pe durata a zeci de ani de studii.

Şi cred că lecţia (sau recomandarea) cea mai bună, care transpare din tot ce-am citit, văzut şi trăit până acum este că pentru a putea să fii ok cu alţii, trebuie să fii ok cu tine. Pentru a putea înţelege pe alţii, trebuie să te înţelegi pe tine. Şi pentru a putea iubii pe alţii, trebuie să te iubeşti mai întâi pe tine.