Ce tipuri de personalitate sunt recrutate la NASA

25 sept. 2015 | Paul Olteanu

(textul de mai jos are la baza articolul „How did NASA discover PCM?” scris de Jelena Spremo pentru processcommodel.com)

Procesul de selecție a unui astronaut nu este o sarcină ușoară. Persoanele care selectează astronauții ii aleg pe cei mai buni dintre cei mai buni, din punct de vedere fizic și mintal. Mai mulți factori, precum cooperarea, precizia și meticulozitatea trebuie luați în considerare atunci când sunt selectați astronauții care vor fi cei mai puternici mintal și cei capabili în situații de stres și presiune accentuate.

 În 1977 PCM este testat pentru prima oara la NASA 

În anul 1977, Dr. Terry McGuire, șeful psihiatrilor din cadrul NASA, care era responsabil de selecția candidaților, l-a invitat pe Dr. Taibi Kahler să ia parte la interviurile din cadrul procesului de selecție. Sarcina sa era să observe totul, așezat în colțul camerei în care avea loc acest proces.

Taibi urma să folosească metodologia Process Communication Model pentru a plasa candidații în una dintre cele șase categorii conform tipului de personalitate de bază al fiecăruia.

El era capabil să determine cu ușurință caracteristicile de bază ale personalității acestora, punctele forte și punctele vulnerabile.

De asemenea, el a observat tipare lingvistice, modul în care candidații vorbesc despre ei înșiși, despre realizările lor, despre lucrurile care contează pentru ei etc. În același timp, însă, Taibi a acordat atenție semnalelor non-verbale, cum ar fi poziția în care stăteau așezați, expresiile faciale, gesturile și miscările inconștiente.

10 minute de profilare folosind PCM echivalau cu câteva ore de profilare tradițională

După compararea notițelor întocmite cu privire la candidați, s-a descoperit faptul că după doar 10 minute, abordarea Dr-ului Kahler a dezvăluit cel puțin la fel de multe despre un candidat, precum un interviu psihologic standard care dura câteva ore. Dr. McGuire a fost fascinat de rezultate și a decis să îl invite pe Dr. Kahler să facă parte din echipa NASA și să utilizeze metodologia PCM în selecțiile viitoare.

 După câțiva ani, un tip de personalitate iese în evidență 

După mulți ani de aplicare a PCM, datele au arătat că un tip de personalitate, în special, se regăsește într-un procent mai mare în rândul astronauților, față de populație, în general. Tipul de personalitate Persister are cele mai mari șanse de a reuși în procesul de selecție a astronauților. Spre exemplu, în anii 1984, 1985 și 1987, în cadrul ciclului de selecție, 71% dintre cei selectați aveau tipul de personalitate de bază Persister. Ei sunt predominanți în rândul astronauților datorită determinării lor de a fi perfecți, dedicați și tenace.

 Fiecare tip de personalitate are punctele lui forte 

De vreme ce Persisterii nu manifestă multe emoții și înțeleg cu dificultate sensibilitatea altor oameni, ei tind să se înțeleagă bine cu Thinkerii, care sunt persoane logice și raționale, asemănători cu ei. Acest lucru este important, în special pentru că Thinkerii sunt al doilea cel mai întâlnit tip de personalitate printre astronauți. Statisticile arată faptul că Persisterii și Thinkerii reprezintă 93% din numărul total de astronauți.

Interesant este faptul că Promoterii sunt rareori selectați pentru acest job. Doar 1% dintre candidații care aplică pentru poziția de astronaut au tipul de personalitate de bază Promoter. Din pricina informalității, impulsivității, dinamismului și potențialei iresponsabilități în situații de stres, ei reprezintă un tip de personalitate periculos pentru un astronaut.

Mai târziu, s-a descoperit faptul că pentru o bună cooperare pe termen lung, trebuie să existe armonie în relații și de aceea s-a acordat o atenție specială Harmonizerilor, care sunt capabili să mențină o atmosferă placută, fiind un tip de personalitate mai orientat către oameni, în comparație cu celelalte tipuri.

Ca și în cazul Promoterilor, Rebelii sunt rareori selectați pentru a fi astronauți, deoarece ei tind să fie foarte energici și spontani. Sunt predispuși să intre în conflicte și tind să evite responsabilitatea când se află în situații de stres. Sally Ride este unul dintre puținii astronauți care au acest tip de personalitate.

Având în vedere că Imaginerii sunt caracterizați de creativitate, imaginație și timiditate, acest tip de personalitate este inexistent la NASA.

Persisterii și Thinkerii sunt cele mai predominante tipuri de personalitate de bază în rândul astronauților. Harmonizerii se află pe locul 3, în timp ce Rebelii, Imaginerii și Promoterii sunt rareori aleși în procesul de selecție. Este foarte interesant faptul că, deși Persisterii reprezintă aproximativ 10% din întreaga populație, mai mult de 70% dintre astronauți au acest tip de personalitate de bază. Pe de altă parte, deși Imaginerii reprezintă tot aproximativ 10% din întreaga populație, ei sunt practic inexistenți la NASA.

Cu toate acestea, luând în considerare modul în care calitatea relațiilor interpersonale afectează munca, se poate concluziona că aplicarea PCM® a ajutat NASA să îmbunătățească semnificativ cooperarea între membrii echipelor și implicit a îmbunătățit calitatea cercetărilor realizate de aceștia.

Daca sunteti interesati sa invatati PCM, sa il folositi in organizatia voastra sau sa deveniti traineri sau coachi certificati in PCM, va invit sa imi scrieti.