Imnul de bun-simț al României

12 sept. 2011 | Paul Olteanu

Așa cum povesteam aici, cred foarte tare în puterea comunicării și a mesajelor pe care ea le poartă. Din cauza asta, cu tot respectul pentru autorul lor și pentru contextul istoric în care au fost scrise, versurile imnului nostru par a purta azi în ele germenele unor comportamente care nu pot decât să ne facă deservicii la nivel de poziționare în propria noastră viață și în propria noastră țară.

Nu mi se pare deloc potrivit un imn în care mesajul veșnic este… să ne trezim. Pentru că, prin implicație, asta înseamnă că suntem mereu adormiți.

Nu mi se pare deloc potrivit un imn care ne îndeamnă să ne croim mereu altă soartă. De ce? Pentru că tocmai din cauza nestatorniciei și a dorinței de „mai bine, mai repede” stăm cum stăm. Uite… și el și-a croit altă soartă, dar în ziua în care toți o s-o facem așa, țara asta va înceta să existe.

Nu mi se pare deloc potrivit să dăm vina pe „barbarii de tirani” pentru „somnul de moarte” în care ne aflăm. Trebuie să înțelegem, odată pentru totdeauna, că nu e mereu vina altora! România arată după chipul și asemănarea noastră. Și ține de noi, de fiecare dintre noi, să facem ceva ca să arate altfel.

Și lista poate continua…

Mai jos puteți urmări o variantă de imn făcut de băieții de la Happy Fish, care pare că vorbește mai adaptat la nevoile românului din secolul în care trăim. Și deși imnul lor nu poate fi un substitut pentru imnul național, nu pot să nu mă întreb: ce s-ar întâmpla și cum ar arăta România dacă toți românii ar urma îndemnurile lor?